Een medicijn om aan te ruiken?


Sommige mensen die in mijn praktijk komen, zijn sceptisch als ik hun de homeopathische middelen in ruikflesjes geef. Daarom wil ik wat uitleg geven:

Geuren beïnvloeden ons meer dan we ons realiseren.
Zo kan een geur in ons een bepaalde sfeer van vroeger oproepen (de appeltaart van oma) of kan het ons bijvoorbeeld waarschuwen als het eten bedorven is. Een pasgeboren baby herkent de moeder dankzij haar geur. 

De homeopathische middelen hebben hun werking niet op het materiële vlak zoals de reguliere
medicijnen, maar op het niet-stoffelijke, informatieve vlak.
 
De reuk is het zintuig met de kortste weg naar de hersenen. Het staat in verbinding met het limbisch systeem, ook wel ons emotioneel geheugen genoemd. Bovenin de neus bevinden zich de reukcellen die de geur en de waterdamp opvangen. Dat gebeurt met reukhaartjes. Deze reukhaartjes geven de genezende prikkel zeer snel door naar de hersenen.
 
Het medicijn zit opgelost in een water/alcohol-oplossing in een klein flesje, waaraan licht geroken wordt ("zoals je aan een bloem ruikt"). De alcohol is de drager van de geneeskracht. De kracht van de ruikdosis neemt af naarmate het alcoholpercentage lager is, het flesje minder geschud wordt en ook naarmate de patiënt lichter aan de oplossing ruikt.

Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen. Vaak geliefd bij kinderen. 

Het effect van de ruikdosis kan vergeleken worden met het ruiken aan een fles ammoniak: heel snel merkt u dat het ruiken aan de ammoniak een invloed heeft op uw hele gestel. Denk ook aan de werking van vlugzout, waardoor het bewustzijn kan worden hersteld.

Reuk heeft dus veel impact.